Jak předejít plísni rajčat?
Poradíme vám, jaké odrůdy a postupy zvolit, abyste se vyhnuli plísním. Aby vaše rajče netrpělo plísní, je dobré vybírat odrůdy, které jsou k ní méně náchylné. Obecně můžeme doporučit, že roubovaná rajčata vydrží více a odolávají plísni mnohem lépe, než klasické odrůdy.
Ve Florcenteru spolu s kolegy, výbornými odborníky, v tuto roční dobu denně připravujeme stovky sazenic všech odrůd.
![](https://dbe19b353f.clvaw-cdnwnd.com/95e297853b593f6425c91d9b911508ff/200001203-a1e72a1e74/_MG_8490.jpeg?ph=dbe19b353f)
Do skleníku, nebo na balkón? Výběr odrůdy určuje váš úspěch
Abyste bramborové plísni, která rajčata často napadá, dokázali předejít, nechejte si poradit od odborníků a vybírejte odrůdy, kterou jsou k bramborové plísni méně náchylné. Zásad při pěstování je však více, a jednou z klíčových jsou rozestupy mezi rostlinami.
Snažte se dodržovat mezi jednotlivými rajčaty dostatečné rozestupy, aby rostliny stačily osychat – bramborová plíseň se totiž šíří v kapce vody. Preventivním postřikům se alespoň občas asi nevyhnete.
Pečlivě také odstraňujte spodní listy a vylamujte zálistky, důležitá je pro rostlinu také dostatečná opora. Výběr vhodné odrůdy pak závisí především na tom, jestli chcete rajčata pěstovat ve skleníku, nebo na terase v nádobách.
Kolik rostlin potřebujete? Záleží, kolik toho sníte!
Jak velký pozemek budete potřebovat, nebo kolik sazenic na terasu vysadit, je otázka především na vás, a taky na váš apetit. Individuální rozdíly mezi lidmi jsou přitom veliké. Pro rodinu by vám mělo stačit zhruba dvanáct rostlin, abyste se zásobili a zůstalo i na pár várek domácího kečupu. Jsou ale lidé, kterým stačí rostliny třeba jen dvě, a jiní, kteří potřebují rostlin minimálně třicet.
Spolu s rajčaty budete jistě pěstovat i jinou zeleninu, podle svojí chuti a podle svých možností. Dobou se ale mění požadavky zákazníků, a namísto klasické cibule či mrkve dnes domácnosti pěstují právě především plodovou zeleninu – zmíněná rajčata, ale i papriky, lilky, nebo melouny.
Plodová zelenina je trend, je dnes lidem bližší. Zákazníkům lze určitě doporučit, aby vyzkoušeli roubovanou zeleninu, budou mít vyšší výnos. Právě dopěstováváme i méně obvyklé druhy, mochyně nebo pepino, chutí a vůní je podobné medovým melounům či melounům cantaloupe.
![](https://dbe19b353f.clvaw-cdnwnd.com/95e297853b593f6425c91d9b911508ff/200001201-d3f20d3f22/_MG_8438.jpeg?ph=dbe19b353f)