Jak předejít plísni rajčat?

08.04.2024

Poradíme vám, jaké odrůdy a postupy zvolit, abyste se vyhnuli plísním. Aby vaše rajče netrpělo plísní, je dobré vybírat odrůdy, které jsou k ní méně náchylné. Obecně můžeme doporučit, že roubovaná rajčata vydrží více a odolávají plísni mnohem lépe, než klasické odrůdy.

Ve Florcenteru spolu s kolegy, výbornými odborníky, v tuto roční dobu denně připravujeme stovky sazenic všech odrůd.

Do skleníku, nebo na balkón? Výběr odrůdy určuje váš úspěch

Abyste bramborové plísni, která rajčata často napadá, dokázali předejít, nechejte si poradit od odborníků a vybírejte odrůdy, kterou jsou k bramborové plísni méně náchylné. Zásad při pěstování je však více, a jednou z klíčových jsou rozestupy mezi rostlinami.

Snažte se dodržovat mezi jednotlivými rajčaty dostatečné rozestupy, aby rostliny stačily osychat – bramborová plíseň se totiž šíří v kapce vody. Preventivním postřikům se alespoň občas asi nevyhnete.

Pečlivě také odstraňujte spodní listy a vylamujte zálistky, důležitá je pro rostlinu také dostatečná opora. Výběr vhodné odrůdy pak závisí především na tom, jestli chcete rajčata pěstovat ve skleníku, nebo na terase v nádobách.

Kolik rostlin potřebujete? Záleží, kolik toho sníte!

Jak velký pozemek budete potřebovat, nebo kolik sazenic na terasu vysadit, je otázka především na vás, a taky na váš apetit. Individuální rozdíly mezi lidmi jsou přitom veliké. Pro rodinu by vám mělo stačit zhruba dvanáct rostlin, abyste se zásobili a zůstalo i na pár várek domácího kečupu. Jsou ale lidé, kterým stačí rostliny třeba jen dvě, a jiní, kteří potřebují rostlin minimálně třicet.

Spolu s rajčaty budete jistě pěstovat i jinou zeleninu, podle svojí chuti a podle svých možností. Dobou se ale mění požadavky zákazníků, a namísto klasické cibule či mrkve dnes domácnosti pěstují právě především plodovou zeleninu – zmíněná rajčata, ale i papriky, lilky, nebo melouny.

Plodová zelenina je trend, je dnes lidem bližší. Zákazníkům lze určitě doporučit, aby vyzkoušeli roubovanou zeleninu, budou mít vyšší výnos. Právě dopěstováváme i méně obvyklé druhy, mochyně nebo pepino, chutí a vůní je podobné medovým melounům či melounům cantaloupe.